KÖZPONTI SZÁMUNK +36 20 272 2382
AROMATERAPEUTA KERESŐ

Hospice és az aromaterápia

Az AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) részt vett a MESZK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete által megrendezett IV. Hospice Konferencián, ahol az egészségügyben dolgozó szakemberek ismerkedhettek meg a fájdalommenedzsment aromaterápiás alkalmazási lehetőségével.

Menedékhely – Hospitium – Hospice

Sokan vannak közöttünk, akik önként vállalkoznak arra a nem mindennapi szerepre, hogy a halálra készülő beteg hosszú, fájdalmas útján „kísérők” legyenek. Ezekben az együtt eltöltött órákban, napokban a legnagyobb segítséget az együttérzés, az elfogadás, a nyugalom, a csend és a béke jelenti. Az elmúlásra való várakozás alatt sokféle érzelem szabadul fel, s nemcsak a betegben, hanem annak „őrangyalában” is. Mély fájdalommal töltheti el a „kísérőt” az a tudat, hogy nem tud segíteni. Az aromaterápia olyan eszköz lehet a kísérők kezében, melynek segítségével szelíden, mellékhatások nélkül, ám hatékonyan tudják szebbé, elviselhetőbbé tenni az utolsó utat.

Illat, egy kellemes segítő

Az emberiség évezredek óta használja az illóolajokat. A haláltól való félelem igazából a hosszú szenvedéstől való félelem. Ezekben a pillanatokban a fájdalom csökkentése mellett, a növényi eredetű illóolajokat használó terápia, az aromaterápia a beteg általános közérzetének javítása érdekében bizonyítottan elérhető. Az illóolajok alkalmazása segíthet a fájdalom és kínzó tünetek enyhítésében, a depresszió, a bánat, a düh, a harag, a csalódottság mérséklésében, enyhítheti az étvágytalanságot, a hányingert, csökkentheti a fertőzések veszélyét (szájban, sebek körül, felfekvéseknél). Az illatok közvetlenül hatnak a tudatunkra, tudatalattinkra, melynek következtében fizikai testünkre hatással vannak. Az illatok a beteg számára segíthetnek az érzelmek, gondolatok feldolgozásában, valamint kémiai összetételük alapján a testben elindított folyamatokon keresztül javíthatják az adott beteg állapotát.

Így alkalmazhatjuk

Az integratív terápiák számos nem-farmakológiai módszert tartalmaznak, melyeknek célja a fájdalom csökkentése és tünetek kezelése. Ezen terápiák, így az aromaterápia is egyre inkább elfogadottak és alkalmazottak az egészségügyben, kiegészítve a hagyományos fájdalomkezelést. Az aromaterápia rendelkezik klinikai tapasztalattal, kutatási eredményekkel, adatokkal és a páciens preferenciái állnak első helyen – ezek az integrált gyógyászat alapjai. A konferencián szó volt róla, hogy a terápiás hatású illóolajokat számtalan módon alkalmazhatjuk, például aroma diffúzorban párologtatva, sóra csepegtetve, üvegcséből szagoltatva, vagy éppen hordozó olajba keverve szelíd, simító masszázsolajként. A lelki és érzelem okozta fájdalom esetében alkalmazható illóolajok között említhetjük a mandarint (Citrus reticulata), mely észter tartalma miatt nyugtató hatású, a római kamillát (Chamaemelum nobile), mely jó szolgálatot tehet az idegrendszeri túlterheltség esetén, az édes majoránnát (Origanum majorana), mely a központi idegrendszert nyugtatja, illetve a tömjént (Boswellia carterii), mely szintén relaxáló hatással bír. Nociceptív fájdalom kezelésére használhatjuk a teljesség igénye nélkül a valódi levendulát (Lavandula angustifolia), a kék kamillát (Matricaria recutita) az eukaliptusz fajtákat (pl. Eucalyptus globulus, smithii, citriodora), vagy a rozmaring (Rosmarinus officinalis) CT cineol típusú illóolaját, míg a neuropátiás fájdalom kezelésére a legjobb választás szintén a valódi levendula, a geránium (Pelargonium graveolens), továbbá a borsmenta (Mentha piperita) és az olasz szalmagyopár (Helicrysum italicum). Fontos, hogy az illóolajok alkalmazása előtt minden esetben kérjük ki a beteg véleményét, melyik változatot szeretné, szeretné-e egyáltalán.

Legfontosabb a biztonságos alkalmazás

A megfelelő illóolaj kiválasztása előtt legyünk figyelemmel a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokra, kontraindikációkra. Epilepszia esetén kerülendőek a magas neurotoxikus hatású keton tartalommal bíró illóolajok, így a rozmaring (Rosmarinus officinalis) CT cineol, CT  kámfor, a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia), és az orvosi zsálya (Salvia officinalis). Továbbá fontos tudni, hogy bizonyos illóolajok, így a Kúszó fajdbogyó (Gaultheria fragrantissima vagy Gaultheria procumbens) igaz rendkívül hatékony fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő, és görcsoldó hatással bír, mégis alkalmazása kerülendő, hiszen metil-szalicilátot tartalmaz, mely összetevőnek a jelenléte miatt nem alkalmazható véralvadást gátló gyógyszerekkel rendelkező egyénnél. A helyileg alkalmazott metil-szalicilát fokozhatja a warfarin antikoaguláns hatását, ami mellékhatásokat, például belső vérzést okozhat. A vérzési zavarokkal küzdő egyének így (pl.: hemofília), nem használhatják a wintergreen illóolajat.

 

Forrás:
Madeleine Kerkhof – Knapp Hayes – Complementary Nursing in End of Life Car  – Integrative Care in Palliative Care (Handbook for Nurses and Health Care Professionals), 2015 1st Edition
www.tisserandinstitute.org -Integrált orvoslás professzor Jacques Kopferschmitt  – Grasse Phyt’Arom 2017 Konferencia