KÖZPONTI SZÁMUNK +36 20 272 2382
AROMATERAPEUTA KERESŐ

AROMATERÁPIA

AROMATERÁPIA

AROMATERÁPIA – TÖRTÉNET

AROMATERÁPIA

Az emberiség évezredek óta használja az illatos olajokat gyógyításra, szépségápolásra, szertartásokhoz. Már Egyiptomban óriási kultúrája volt az illatos olajok használatának. Nagy hangsúlyt fektettek a higiéniára, értettek az illatos olajokkal történő masszázshoz és híresek voltak szépségápolási szereik. A fáraók bebalzsamozási szertartásában is nagy szerepet játszottak az illóolajokat is tartalmazó anyagoknak, melyek baktériumölő, gombaölő hatásának köszönhetően több ezer éven át fennmaradtak a fáraók múmiái. Az illóolajokat tartalmazó növényeket pedig ebben az időszakban is használták gyógyításra. Így jött létre a híres kifi parfüm, melynek többek között fertőtlenítő és nyugtató hatása volt.
Egyiptom luxustermékei később eljutottak Közel-Keletre és a mediterrán területekre, a görög és római kultúrákba. Létrejöttek az első írások, amelyek a gyógynövények tulajdonságainak leírását tartalmazták. Szinte nem volt a világnak olyan része, ahol növények illóolajait ne használták volna, hiszen legalapvetőbb hatásuk a fertőtlenítés sokszor komoly betegségektől mentette meg az embereket, értékes kozmetikai hatásuk pedig szemmel látható volt.
A történelem folyamán sok orvos és alkimista finomította a desztilláció módszereit és kutatta az illóolajok hatóanyagait, fejlesztette felhasználási módszereiket.

Az illóolajok használatának újkori reneszánsza a 19-20. század fordulóján indult el. Ekkor kezdték laboratóriumokban vizsgálni az illóolajok mikroorganizmusokra gyakorolt hatását.

Az aromaterápia nevet dr. René-Maurice Gattefossé-nak köszönhetjük, aki egy laboratóriumi baleset folytán égési sérüléseket szenvedett és ösztönösen belemártotta a kezét a legközelebb álló folyadékba. Ez a folyadék nem más volt, mint a levendula illóolaja. Gattefossé megdöbbenve tapasztalta, hogy az illóolaj rövidesen enyhítette fájdalmait és lényegesen felgyorsította a gyógyulási folyamatot. Az illatos ‘gyógyszerrel’ történő terápiát ezért aromaterápiának nevezte.

Mi az illóolaj?

Az illóolajokat a növény alapvetően zsíroldékony (lipid alapú), szerves vegyületei alkotják, melyek száma egy növény illóolajában akár több száz is lehet. Ezek a vegyületek az illóolajban szinergiát alkotnak.

Az aromaterápiás keverékekben az illóolajok hasonlóképpen reagálnak egymással, új szinergiát hoznak létre. Ez adja az aromaterápia magasabb rendű komplexitását és hatóerejét.
Az aromaterápia használja még a vízgőz-desztillációval előállított illóolajok mellett keletkezett aromavizeket vagy hidrolátumokat is, amelyek a növényi alapanyagok vízben oldékony vegyületeit és minimális mennyiségű illóolajat tartalmaznak. Az illóolajokat vivő- vagy bázis olajokban használjuk, melyek többnyire hidegen sajtolt növényi olajok.
Az újkori kutatások és gyógyítási tapasztalatok még jobban kiszélesítették az illóolajok alkalmazási területeit. Napjainkban a kozmetika és a parfümiparon kívül, az illóolajok gyógyításban is egyre nagyobb szerepet játszanak. Néhány országban az aromaterápia mára már a klinikai gyakorlat részét képezi.
Nem elhanyagolható az illóolajok pszichére gyakorolt hatása sem. Nyugtató, kiegyensúlyozó, antidepresszáns, szorongásoldó hatásuk csak néhány a sok közül. Az illóolajokat előállító növények a növényvilág intelligensebb élőlényei. Kommunikálnak környezetükkel, az illatok által közvetítenek üzeneteket. Magas rezgésszámukkal emelik az emberi test rezgésszintjét is.

Az alkalmazási területek széles skálája lehetővé teszi, hogy az aromaterápiát valóban holisztikus módszernek tekinthessük, ahol egy keverék nem csupán a közérzetet javítja, de az éppen aktuális állapot lelki okát is segít feldolgozni a kliensnek. Mivel az illóolajok felhasználása rendkívül sokrétű, az aromaterápia művészet is egyben.
Sokféle módszerrel alkalmazható, a masszázson kívül használjuk még a belélegzést (olfactor terápia), borogatást, aromás fürdőt és lábfürdőt és sok egyéb módszert is. Beletesszük krémekbe, olajokba, hogy bedörzsölhessük bőrünkbe. Kozmetikumainkban hatóanyagként és illatanyagként is szerepelnek. Sőt, az igazán jó minőségű illóolajokat még ételeink és italaink ízesítésére is használhatjuk, hiszen tekintélyes részük készül fűszernövényekből.

És hogy miért művészet? Azért, mert az aromaterapeuta együtt lélegzik a klienssel, megismeri rezgéseit és erre válaszul állítja össze az aromaterápiás kúrát. Ha bármilyen problémával aromaterapeutához fordulunk, először alapos kikérdezésben van részünk, mind fizikai, mind lelkiállapotunk, valamint életmódunk tekintetében. Ha kialakult a kép, az aromaterapeuta összeállítja a keveréket és olyan módszert javasol, mely könnyen beilleszthető a kliens mindennapjaiba.
A szaglás az egyetlen érzékszervünk, amelyen keresztül cenzúrázatlanul jutnak agyunkba az információk, amelyek ráadásul pillanatok alatt hatással vannak az idegrendszerre. Így tudatunk nem képes felülbírálni az illatok által kiváltott pozitív érzelmi és fizikai hatásokat.
Ezért rendkívül fontos, hogy igényesek legyünk a valóban minőségi illóolajok használatára. Az illóolaj ipar, rendkívül szerteágazó, hiszen a világ minden táján termelnek illóolajok alapanyagául szolgáló növényeket. Pusztán a szaglásunkkal igen nehéz megállapítani, egy illóolaj valódi terápiás minőségét és kémiai összetevőit. Ezért mindenképpen érdemes megfelelő, megbízható beszerzési forrást keresni az aromaterápiás termékek tekintetében.
Az AME, mint a világban működő, az aromaterápiát népszerűsítő aromaterápiás szervezetek, nagy hangsúlyt szeretne fektetni a minőségi alapanyagok használatának előnyeire, segíteni szándékozik az aromaterapeuták szakmai fejlődését, valamint megismertetni a szakmai tagságot a legújabb kutatási eredményekkel. Az AME, a nemzetközi szervezetekhez hasonlóan arra törekszik, hogy az illóolajokhoz kapcsolódóan a termelőket, kereskedőket, terapeutákat, oktató intézményeket összefogja, megismertesse egymással és a nagyközönség számára is értékes információkkal szolgáljon.

Olvasson tovább a különböző szemléletekről itt: Aromaterápiás irányzatok

Sorry, there aren't any events scheduled.