BIZTONSÁG

ILLÓOLAJOK BIZTONSÁGOS HASZNÁLATA

AROMATERÁPIA ÉS BIZTONSÁG

Az Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete nagy hangsúlyt fektet az aromaterápiában használatos illóolajok és egyéb természetes kivonatok BIZTONSÁGOS alkalmazására. Mint minden természetgyógyászattal foglalkozó ágnak, a holisztikus aromaterápiának is első számú hitvallásai között találjuk a hippokratészi jelmondatot: ‘Primum non nocere‘ vagyis ‘Elsőként nem ártani‘.

Az illóolajokat és az egyéb természetes kivonatokat persze sokan otthon is alkalmazzák. Mivel az ilyen anyagokat nem elsősorban a képzett aromaterapeuták értékesítik, ezért előfordulhat, hogy a kereskedelemben gyakran megvásárolható termékekről a témában nem jártas vagy képzett felhasználó kevés információval rendelkezik. Nem mellékesen gyakran a termékeken nem megfelelően tüntetik fel a tudnivalókat, helytelen információkat közölnek de nem ritka hogy a címkézés félreinformálja a vásárlót. A mai internetes infosztrádán is gyakran félinformációkat olvashatunk.

Ezért tartja fontosnak az AME az oktatást és informálást. Az AME szakmai tagjai és az Egyesület maga is arra törekszik, hogy a téma iránt érdeklődő, de megfelelő ismertek hiányában bizonytalan vásárló fordulhasson szakemberhez.

Az AME szakmai tagsága számára az aromaterápia az illóolajok ellenőrzött körülmények között történő használatát jelenti. Ezt mi úgy értelmezzük, hogy a terápiát – legyen az masszőr, kozmetikus, nővér, természetgyógyász és még sorolhatnánk a szakmákat – olyan szakember végzi, aki megfelelő végzettséggel és szaktudással rendelkezik.

Az illóolajok erőteljes és koncentrált anyagok. Ha azonban azokat nem megfelelő módon használjuk, netán nem eredeti, tiszta és az aromaterápiára alkalmas vagyis hamisított olajokat használunk, az ügyfelet/vásárlót nem megfelelően tájékoztatjuk, az olajok veszélyt is hordozhatnak magukban illetve a jótékony hatás elmaradhat.

Az illóolajokat sokféleképpen alkalmazhatjuk az aromaterápiában. A bőrön való alkalmazás során az illóolajokat mindenképpen hígított formában használjuk. Vannak olyan olajok, amelyek használata sok forrás szerint hígítatlan formában is teljes mértékben biztonságos. Ilyen pl. a levendulaolaj (Lavandula angustifolia), amely égési sérülések kezelésére kifejezetten hatásos lehet. Általános szabály, hogy például a levendulaolaj esetén, bőrön alkalmazva, hígítatlan formában sose használjunk 1-2 cseppnél többet. Minden esetben végezzünk próbát, különösen érzékeny bőrűek esetén.

Némely citrusféle illóolaját – bergamott (Citrus bergamia) vagy citrom (Citrus limon) – ne használjuk közvetlenül napozás előtt vagy alatt, mert a fototoxikus hatást fejthetnek ki (a bőr pigmentállományában leggyakrabban visszafordíthatatlan változást okozhatnak a UV fény hatására).

A legtöbb aromaterapeuta szervezet és szakember szerint a legjobb, ha az illóolajok használatát az első trimeszter (első 3 hónap) alatt teljes mértékben mellőzzük. Ugyanakkor a terhesség hátralévő idején többféle illóolaj is bizottsággal alkalmazható egy sor panasz esetén. Ilyenek pl. az olyan kellemetlenségek, mint a hátfájás vagy az émelygés. Használatuk előtt mindig ajánlott kikérni a tanácsát az aromaterápiában jártas és képzett szakembernek!

Az AME szakemberei is egyetértenek azzal, hogy az illóolajok a nyálkahártyával közvetlenül ne érintkezzenek. Az interneten terjedő felelőtlen és félrevezető információkkal ellentétben az illóolajok szembe jutását feltétlenül mellőzni kell! Ha az olaj mégis a szembe kerülne, egy zsíros tejbe, napraforgó vagy olíva olajba mártott zsebkendővel kell az érintett felületet áttörölni, majd langyos folyó vízzel kb. 10 percen át átmosni.